Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Poloha

Geografická poloha

Devín (maď. Dévény, nem. Theben) je jedna z najmenších mestských častí hlavného mesta Slovenskej Republiky - Bratislavy. Rozprestiera sa na sútoku riek Moravy a Dunaj, v mieste prielomu Dunaja cez karpatské pohorie. Územie je vymedzené súradnicami 16´58´ východnej dĺžky a 48´10´severnej šírky. Od centra Bratislavy je vzdialená 10km, na protiľahlom brehu Dunaja leží rakúske mestečko Hainburg.

Priemerná nadmorská výška katastra obce je 158 m.n.m. Na území Devína sa nachádza najvyšší vrch južnej časti Malých Karpát tzv. Devínskych Karpát - Devínska Kobyla (514 m.n.m). Je zároveň aj najvyšším bodom Bratislavy.

Administratívna poloha

Devín bol k Bratislave pričlenený 1. apríla 1946 na základe Uznesenia zboru povereníkov zo dňa 21.decembra 1945. Spolu s Devínom sa Bratislava týmto uznesením rozšírila aj o Vajnory, Raču, Petržalku, Prievoz, Lamač a Dúbravku.

Západnú hranicu tvorí štátna hranica s Rakúskou republikou. Severnú hranicu tvorí predĺženie západnej hranice štátnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla, západná a severná hranica štátnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla a východná strana poľnej cesty. Východnú hranicu tvoria lesné cesty v honoch Hradný les, Švábsky vrch, Lúčky, Jezuitské lesy, Biela studnička, západná (vonkajšia) strana stavebných pozemkov ležiacich pozdĺž Šaštínskej ulice, západná (vonkajšia) strana stavebných pozemkov ležiacich pozdĺž Sološníckej ulice, rozhranie lesa a stavebných pozemkov v priestore Kuklovskej ulice, západná strana Kuklovskej ulice, západná strana areálu Vodární a kanalizácií, západná strana sídliska Dlhé Diely IV a západná strana záhrad v hone Dlhé diely. Južnú hranicu tvorí dunajské rameno vytvárajúce ostrov Sihoť a štátna hranica s Rakúskou spolkovou republikou.